Tuesday, 24 April 2012

Enjoy Baking Class 21 Apr 2012


Syukur Al-hamdulillah, kali ni kelas berjaya di laksanakan dgn jayanya.
Penyertaan kali ini seramai 10 org peserta yg dtg bukan setakat dari Puncak Alam
tetapi merata area nya.... antaranya dtg dari PJ, Jln Klang Lama & Kepong.

Terima kasih atas comitment kalian, bila ada kesungguhan semuanya jd mudah.
tapi kesian lak pd sorang kwn ida ni (Kak Fatin) org pertama yg register,
tapi tak dpt hdir sbb kena bertugas....jd ida tapau kan jer lah utk dia...

Buku resepi kali ini...
tip & cara membuat cheese tart & fruit tart 
resepi bonus kali ini, cream puff


persediaan sblm class bermula...masak2 kt ruang tamu...
nk sumbat smua kat dapur tak muat :)

peserta khusyuk salin tips

Kak Ita bwk 2 org rakannya yg msing2 dtg dari PJ (tgh register kehadiran)...
terlewat dlm 30min
waktu tu class baru je selesai buat adunan pastry...siann dah terlepas,
nnti ida buat video mode dan email pd akak yer...promised :)

salin...nnti tak paham
tp klu nk tnya lg...jgn malu2 refer semula kat ida yer

Kak Hamiza, kwn satu opis juga dulu adalah pelanggan ida, hehe...berkeyakinan sungguh dia,
siap plan nk beli bhn2 utk buat tart....ini lah sifat sorang ibu, di sebabkan
anak2 nya yg suke sgt dgn cheese tart...lps ni merasa lah hasil dari tangan ibu

Ana dari Lavender Ville, Puncak Alam...dia org pertama yg bertanyakan hal kelas..
bila cukup quota bru lah class bleh mula... tima kasih kerna sudi menunggu
sebelah Ana, Kak Azian kwn satu opis dtg dari Alam Jaya...bersungguh join
sbb kan anak jugak :)

Kak Masita (dri PJ) yg dtg bersama 2 org lg kwn, lmbt sampai
sbb tempuh trafik slow kt Meru 

Kak Adila (Kwn kpd kak Fatin) gagah jugk dtg solo...

Ishh... lupa lah nk sarung apron...comot2 dah

Sesi kat dapur...masak sos custard utk fruit tart


Masa utk membentuk tart ke dlm mould



Hasil cheese tart yg siap di conteng2

Cream Puff yg dah siap utk dimakan 

Dah siap picit sos custard, tinggal nk tepek buahan je...
tp sedih pulak sbb ida terlepas nk amik gmbr fruit tart yg dah siap...lupa daa


Anak2 dok diam2...layan lah apa2 yg patut yer :)


Arash dpt geng baru...layan main game sama2




Terima kasih kpd smua yg hadirkan diri...utk kak Fatin dah pun slamat
ida tapaukan tart masa class...dpt merasa je lah kak..next class ida gtaw ye...

kepada yg lain2 tu, harapnya lps ni berkeyakinan utk hasilkan dessert sendiri...
insya'allah pasti jd punye...
klu teringin tp tak sempat, oder je lah pd ida pastry tu...hehe
gud luck 4 all
  

2 comments:

  1. Tahniah ida..moga makin berjaya hendak nya..cheese tart ida buat mmg sedap..bg 5 bintang tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks yani, terharu lah dpt 5 stars
      atas dorongan kwn2 jugak menjadi pembakar semangat... :)

      Delete

Terima kasih sudi singgah komen...