Thursday, 29 December 2011

Kelas Masak-masak

Cuti panjang yg lepas, demi menunaikan hajat mak, kakak2 dan anak2 buah yg suka sgt mkn cheese tart ni... kesampaian lah hajat menurunkan ilmu pd mereka2 ni...
gambar2 di bawah adalah saat2 manis tersebut:

betapa tekunnya anak2 buah ni menceburkan diri dlm dunia masakan... bravo!


ini anak2 buah...aktiviti di umah ibu mertua ku
 Tekun membuat dekorasi tersendiri



cantik tak kek ni??....hmm cepat jer lesap nya


Sesi kedua...kt umah mak pulak
tara....kek lagik

Monday, 5 December 2011

Selingan

Al-hamdulillah dah berjaya pun siap kan sendiri kek hasil dari ida utk anak2 yg tersayang...sempena birthday Arsyad yg ke-9 dan khatam al-quran utk Syazana..
pada 03/12/2011


Coklat moist kek with ganache utk arsyad & ibu Azza (guru mengaji) yg kebetulan jatuh tarikh pd hari yg sama

 











Span Kek utk Syazana bg meraikan khatam qur'an & aunty Yani (kwn ida ni) yg menyambut birthday nya pd 2 dec... Harraz (anak bongsu ida) nk jugak namanya di tulis...hehe

Tuesday, 1 November 2011

Pastry Tart untuk jualan

Suka nak mkn cheese tart tp tak de masa nk buat pastry, mmg leceh nk membentuk..nak bakar lg...jgn pening2 utk ketepikan menu kegemaran,
boleh order trus..

picitkan cream cheese hanya 10 min dan bakar hanya 10 min...dah siap..

Pastry di jual:
50pcs - RM18 & 100pcs - RM35.

Sesuai digunakan juga utk hidangan fruit tart, badam coklat, egg tart, coklat tart atau mengikut selera dan kreativiti msing2..

Jika berhajat jgn malu2 contact dulu yer
(sila nyatakan nama, qty & lokasi anda)
Tempahan sehari - 2 hari awal yer..

  • Adunan Tart Shell ini adalah menggunakan butter bukan margerin bg menghasilkan tart yang sedap dan rangup
  • Pastri akan tahan selama 2 bulan dan cara penyimpanan di dalam bekas kedap udara





Monday, 31 October 2011

Order..order..order lagi...

30/12/11

 
 


Sempat gak siapkan tempahan dari teman2 pejabat...thanks atas permintaan dari Pn Mieza & Kak Izzati...mereka ni customer baru ida, harap2 suke dgn tart ida ni & boleh lah repeat oder yer...

Terima kasih juga pd kawan2 yg dah mula rasa cheese tart ida dan rasa gah sket bila kena puji...hehe. (insya'allah akan sentiasa jaga kualiti & rasanye). Pd yg berminat nk order bolehlah beritahu seminggu awal atau sekurang2nye 3 hari awal.
 

10/12/11



Tempahan daripada kak Mahiza, Saujana Utama...terima kasih kerana sudi membuat tempahan, berjaya gak ida siapkan walaupun baru pulang dari menghadiri kursus selama 3 hari di Cheringin, Pahang...mmg agak letih sket tp harus gak siapkan tempahan dari customer ni... dan yg paling ida gembira lps dpt feedback dari Kak Mahiza dari sms nya "so far, so good...Al-hamdulillah sedap" Thanks yer kak....lps ni bleh oder lg yer

2/12/11



Terima kasih pd RZN sbb dah oder utk kali ke-3 dan kali ni lg up qty nya... ;)
sahabat ida ni penah ckp, sblm ni bukan tak suka tp mmg tak kena je ngan tekak dia nk mkn cheese tart tp bila dah rasa hasil dari ida ni, dia trus jatuh hati (hehe...bkn pd ida tau! tp pd taste cheese tart tu)... al-hamdulillah family dia pun suka katanya...
Yes...yess...yess...




25/11/11



Thanks to Liza, kwn ofis ida...dia kata anak nya, suka sgt mkn cheese tart...
harap dia suka taste dari hasil kerja ida ni...aminn..

20/11/11

Al-hamdulillah ida dpt tempahan dari rakan cyber yg telah survey jualan ida di blog ini...
Kak Linda dari Sendayan, N9 telah pun membuat tempahan. Check point kami di Balakong sbb kami menghadiri kenduri kahwin di sana.
Terima kasih kak, sbb sudi oder...dia pun mintak resepi...hehe
insya'allah nnti ida email yer... :)

17/11/11

Syazana, anak ida bersungguh2 mintk buatkan cheese tart utk kwn2 di sekolah... pandai pulak buat bisnes.. demi memenuhi permintaan, mlm tu selamat lah jugak siapkan 60pcs tart.. dlm kebetulan, jiran ida, Kak Ina call nk cheese tart 25pcs..hmm mmg rezeki dia..siap jer bake trus packing dan delivery... thanks yer kak ina, moga berpuas hati & bleh oder lg lps ni yer..



Syazana packing sendiri utk jualan kpd kwn2 nya

Cheese tart utk delivery pd Kak Ina

4/11/11


ida tukar deco baru atas cheese tart...

Salam Aidiladha, tima kasih pd 2 org sahabat dari opis ida, yg telah membuat tempahan utk raya haji yg lepas, salah seorang sahabat tu order utk kali ke-2 (tima kasih byk yer)..dah pun siap kan sbyk 120pcs pd mlm tu...mlm tu ida tido kul 3pg sbb dlm msa yg sma, ida nk juga kena siapkan cup cake utk di bawa oleh anak2 ke jamuan sekolah.. sbb dah penat sgt, terlupa lak ida nk snap gmbr nya..

2/11/11

Juga tima kasih pd kak Norizan Plus seksyen C3 (Rawang) utk tempahan nya kali ke-2..
customer jauh ni..al-hamdulillah dah pun di kirim pd seorang sahabat yg juga telah membuat tempahan trial nye..Thanks yer Kak Zila dari Plus seksyen C4 (Seafield)

31/10/11

Tima kasih pd Ema kerana sudi menempah, harap nya bertambah lagi lah customer ida di sana nanti.. jangan serik order lagi yer..

Untuk delivery kepada Ema dari Glomac Group, Sg Buloh

Sunday, 30 October 2011

Feedback customers


Selepas mula menjual, ida akan submit kan simple survey mintak pendapat dari customer... smua pendapat, komen ida join kan utk improve kan mutu tart jualan ida..

Terima kasih pd kawan2 yg sentiasa support. Moga bisnes yang ida buat ni mendapat berkat hendaknya.. suke bila org suke mkn.. eremmm


Table di atas ni adalah antara feedback yg ida received dari email..dan ada gak yg bg feedback thru on sms..antara nya:

27/10/11: SMS 1
Tart good! Sedap
anak2 suke3

27/10/11: SMS 2
Sedap sgt...mana cukup 1 ni..
lps ni kena beli lbih sbb ibu & ayah pun kata sedappp

27/10/11: SMS 3
Nk mkn lg...esok nk beli lg..
time nk bake gtau lah..kita nak yg fresh2 gitu

30/10/11: SMS 4
Rs sdp ooo smpai m'jilat kaki
hakhhakhak

Sebenarnye..dari komen yg awal..ida dah pun improve kan dari segi pastri, dah pun kurangkan ketebalannya dan ida owter sket ramuan asal supaya pastri menjadi sedikit rangup... dan hasilnya ida dpt spt yg di ingini..
Thanks customer 4 support.

Lps ni boleh oder lg yer...

Thursday, 27 October 2011

Special request

Semalam public holiday deepavali..ida dah siapkan tempahan sebanyak 111 pcs cheese tart (cantik nye nombor tu) terima kasih kepada kwn2 yg order dan ini adalah special request di antara tempahan semalam:


Order from Yani untuk celebration birthday di ofis SFG Kelana Square, Kelana Jaya.
Terima kasih yer, harap lps ni bertambah lah kenalan dan customer ida di sana :)

Monday, 24 October 2011

PRICE

Harga Homemade Blueberry Cheese Tart

25 pcs - RM30
6 pcs - RM8
1pcs - RM1.40

Yummmy...mmuuaahh

Delivery sekitar Puncak Alam, & yg berdekatan dgn opis ida di Plus Subang...
boleh juga self pick-up. Tak boleh courier sbb nnti hancuss tart2 tu smua...
email dulu yer.. idawatisalleh@gmail.com

Packaging Style

Ida juga menerima tempahan cara pembungkusan mengikut permintaan dari pelanggan...Harga adalah mengikut style packaging dan qty tart itu sendiri..

Contoh2 yang ada adalah seperti gambar di bawah:

 GIFT: Sesuai utk Hari guru, Hari Ibu/Ayah, Hadiah besday dan yg seangkatannya..

DOOR GIFT: Wedding Day/ Birthday Party/ Event (Tempahan utk majlis potong jambul)
PACKAGING BIASA: Isi Tart 25 biji

PACKAGING BIASA: 6pcs

Weekly Projects

Hujung minggu lps ida dah pun siapkan tempahan 300 biji cheese tart..Masa byk habis sbb kna dok je kt dapur...

Hati kena tulus supaya kualiti tetap terjaga.. bisnes bukan sekadar nk cri untung...hehe ingatkan diri sendiri nmpk..




Friday, 21 October 2011

perjalanan cheese tart

 Tart setelah dibekas kan (25pcs/each box)
 Wahhh...dah siap bakar
 Pastry..dah ready...
 Proses akhir utk bake kali kedua
Taraaa....Hasil nya

Permulaan yang Indah

Al-hamdulillah...Setiap org ada hobi..hobi jugak buat seseorang tu rsa sgt bahagia..mula mengenalkan diri, saya Ida seorang suri yg bekerjaya di samping mempunyai 3 org anak yg comel2..

Kat entri ni ida nak mengembangkan projek homemade cheese tart. Baru jer bermula dan berhajat melalui blog ni cepat utusannya..

Permulaan pertama projek suka2, bawak g opis sendiri, opis huby dan bekalan anak2 ke sekolah..lps tu tak sangka dapat tempahan..cuba buat dgn baik & setiap minggu semakin byk tempahan dari kawan2 di terima. Untuk permulaan yang bagus minggu pertama sahaja mendapat tempahan sebanyak 200 pcs.

Sanggup tak sanggup, bila dah ada permintaan kena lah di tunaikan...

nampak menarik..tp belum bake lg ni...